• White Facebook Icon
  • White Twitter Icon

© 2017 by The Nest Project. Some rights reserved

The Nest Building

The Nest is a student-led project to construct a strawbale, sustainable building on Warwick's University campus. The building will be:

 

  • a showpiece of sustainability with striking, modern design. A demonstration of Warwick’s commitment to a low-carbon future;

  • an exploration of collaborative space through student-led design, demonstrating best practice that is forward-thinking and replicable;

  • a template for future student-led initiatives, to involve and empower students in shaping their learning experience;

  • a symbol to further Warwick’s reputation as a place that makes things happen. Supporting the development of ideas through collaborative working across boundaries.

 

The building itself will contain:

 

  • a communal space for students to work individually or collaboratively;

  • a teaching space (or spaces) that use novel form, furniture and technology to aid learning.

A number of discussions and workshops have led to a fair consensus about the likely form of the building.

 

  1. A modern and striking building. Even if ecological, natural materials like strawbales are used, it should avoid any sense of being a hippie self-build!

  2. A primarily single storey building that is accessible, welcoming and attractive for students and visitors;

  3. The building should act as a  3D textbook: the sustainable materials and methods used to construct it will be more apparent internally than externally. The concept could also be expanded to encourage awareness of how space influences behaviour;

  4. A flexible and creative interior that can be kept tidy and presentable yet should not inhibit students from using it in a creative and interactive way;

  5. As many surfaces as possible should be writable to facilitate communication and creativity;

  6. A flexible combination or a large space and some smaller spaces, designed to maximise interaction between users of the building;

  7. Internal spaces should have plenty of daylight, potentially being the first building on campus to require no artificial lighting whatsoever during the day;